31.8.2023 / Kirjoittanut RAREn toimitus

“Ilmastonmuokkaus voisi turvata 200 miljoonan ihmisen kodin” – dokumenttielokuva Dear Arctic näyttää, miksi arktinen tutkimus on elintärkeää

Kuvassa elokuvan yksi päähenkilöistä, tutkimusprofessori John Moore, nukkuu päiväunia Arctic Circle Assembly -seminaarin vilskeessä.
Kuva: RARE Media

Dokumenttielokuva Dear Arctic seuraa arktisen alueen tutkijoita ja syventyy Lapin yliopiston Arktisen keskuksen työhön.

”Yhä useamman pitäisi tietää, mitä arktisella alueella tapahtuu ja miksi maailman mielenkiinnon on kohdistuttava arktiseen,” toteaa Vilma Rimpelä, yksi Dear Arctic -elokuvan tuottajista ja ohjaajista. 

Arktinen keskus on kansainvälisesti merkittävä tutkimuskeskus, jonne kansainväliset journalistit ja asiantuntijat soittavat ensimmäisenä arktisten kysymysten kanssa. Suomessa tutkimuskeskus ei ole kuitenkaan kovinkaan tunnettu, vaikka tutkijoiden työpöydällä on ihmiskunnan kohtalon kysymyksiä.

 ”Juuri nyt on kohdistettava katse ja kiinnostus maapallon vintille ja etsittävä vastauksia mahdottomilta tuntuviin kysymyksiin. Se mikä tapahtuu Arktiksella ei jää sinne pohtii elokuvan käsikirjoittaja ja Arktisen keskuksen vieraileva tutkija Johannes Roviomaa.

Kuvassa elokuvan työryhmä: Johannes Roviomaa (vas.), Orna Ben Lulu, Jan Huhtanen, Vilma Rimpelä ja Atro Lamppu.
Kuva: Veeti Hietikko / RARE Media

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jäädyttänyt arktisen yhteistyön Venäjälle, jonka rajojen sisällä on valtaosa arktisesta alueesta. Suomalaiset arktiset antropologit ylläpitävät silti yhteyksiä paikallisiin yhteisöihin, sillä kriittisen tärkeän tutkimustyön on jatkuttava. Dear Arctic -elokuvan ensimmäisessä osiossa syvennytään tutkija Florian Stammlerin ja Aytalina Ivanovan työhön arktisen antropologian parissa Siperiassa poronhoitajien ja kalastajien mailla.

Grönlannin mannerjäätikköä kutsutaan maapallon sydämeksi, jonka syke on jäätikön sulamisen myötä muuttunut yhä epätasaisemmaksi. Tutkijat John Moore ja Ilona Mettiäinen ovat perustaneet Grisco-hankkeen, jonka tavoitteena on rakentaa Grönlannin jäätikön lähistölle merenalaisia verhoja, jotka hidastavat lämpimän meriveden pääsyä jäätikön luokse. Parhaimmillaan hanke voisi hidastaa jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua, joka taas vähentäisi ilmastopakolaisuutta tulevaisuudessa. Ilmastonmuokkauksen ympärillä on kuitenkin paljon kriittistä keskustelua ja elokuvassa tutkijat pohtivat hankkeen tulevaisuutta ja miten rahoittaa tärkeää tutkimustyötään.

Kuvassa Operaatio Arktiksen aktivisti Ada Koistinen Reykjavikissa. Operaatio Arktiksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuokkauksesta.
Kuva: RARE Media

”Asiat eivät ole huonommin kuin ne ovat ennen olleet. Meidän katseemme ovat vain kohdistuneet näihin ongelmiin ensimmäistä kertaa,” toteaa tutkija Marjo Lindroth. Lindroth työskentelee yhdessä kollega Heidi Sinevaara-Niskasen kanssa kriittisen arktisen tutkimuksen parissa. Dear Arctic -elokuvan lopussa syvennytään siihen, miten valta on vaikuttanut siihen, mitä asioita halutaan tutkia ja minne arktisen tutkimuksen pitäisi kohdistaa katseensa tulevaisuudessa.

Tamperelaisten RARE Median ja toimittaja Johannes Roviomaan Dear Arctic -dokumenttielokuva on työryhmän ensimmäinen pitkä elokuva. Työryhmä tulee elokuva-alan ulkopuolelta ja lisää dokumentin kautta etenkin nuoren yleisön tietoisuutta arktisesta.

 ”Tuotannon yksi tavoitteista on tuottaa nuorille helposti lähestyttävää sisältöä. Olemme todella iloisia, että pääsimme Koulukinon sisällöksi, joka vie meitä entistä lähemmäksi kohdeyleisöämme,” sanoo Orna Ben Lulu, elokuvan yksi tuottajista.

Kuvassa elokuvassa esiintyvät tutkijat Marjo Lindroth ja Heidi Sinevaara-Niskanen Lapin yliopiston Arktisen keskuksen pihalla.
Kuva: RARE Media

Syksyn 2023 Dear Arctic -näytökset: 

31.8. // Helsinki // Ennakkonäytös, Artic Momentum -tapahtuma, Kino Orion, klo 22

14.9. // Rovaniemi // Ensi-ilta, Kulttuuritalo Wiljami, klo 18

14.9. // Helsinki // R&A -elokuvafestivaalin erikoisohjelma, Puistokatu 2kr, klo 18

20.9. // Tampere // Tullikamarin Klubi, klo 18:30

13.11. // Rovaniemi // Rovaniemi Arctic Spirit TBA

Yhteydenotot:

Tuottaja Orna Ben Lulu, orna@raremedia.fi