”Yksinäisyys ja epäusko seuraa mukana, vaikka onkin ihmisiä fyysisestikin läsnä. Lapsuudessa kokema ulkopuolelle jättäminen heijastelee pelkona nyt aikuisiälläkin.”
– Maria
”Muutin itse vuoden 2021 alussa Helsingistä Tampereelle. Vaikka olin aiemminkin kokenut oloni aika ajoin yksinäiseksi, oli tämä uudenlainen kokemus. Halusin etsiä keinoja yleensäkin hoitaa yksinäisyyttä, miten korona-aikana tutustua ihmisiin ja kuulla miten muut kokevat yksinäisyyttä.
Tutkin nuorten kokemaa yksinäisyyttä ensin googlettemalla. Aiheesta löytyi joitakin tekstejä ja tutkimuksia, jotka keskittyivät lähinnä korkeakouluopiskelijoihin ja koronaan. Nämä eivät täysin vastanneet tarpeisiini, joten lähdin kyselemään suoraan nuorilta.
Toteutin pienen Google-kyselyn, jonka jaoin Instagram-profiilissani. Sain noin 50 vastausta.
Vastaajista 98% olivat 16-29-vuotiaita. Vastaukset avoimiin kysymyksiin kuten ‘Miltä yksinäisyys tuntuu?’ ja ‘Miten korona- aika vaikutti elämääsi?’ olivat herättäviä, koskettavia ja kuvasivat omia tuntemuksiani.
Eräs vastaajista kuvaili yksinäisyyttä näin:
“Tuntuu, kuin ei olisi olemassa, ahdistavalta, vaikea nukahtaa, lohduttomalta. Hyökyaalto syöksyy päälle eikä pääse pinnalle.”
Tutkija Jenni Lahtisen haastattelusta sain selkeämmän kuvan etenkin nuorten yksinäisyydestä korona-aikana. Moni nuori kokee tärkeäksi perheen tuen, etenkin nyt, kun koulun tukihenkilöt ovat etäopetuksen myötä vaikeammin saavutettavissa. Nuorisotyöntekijät ovat etsineet ja kehittäneet uusia tapoja ollakseen saavutettavissa ja nuorten tukena.
Eräässä haastattelussa pohdimme, että nuorena paljon yksinäisyyttä kokeneena, pyrimme suojella itseämme erillisyyden tunteelta. Keskustelimme siitä, miten reagoimme, jos huomaamme ettei keskusteluseura ymmärrä mistä puhumme. Pelko siitä lapsuudenajan yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemusten uusiutumisesta vaikuttaa ihmissuhteisiin negatiivisesti. Usein odottaa muilta ihmisiltä suurempaa ymmärrystä itsestämme, kuin mitä itsekään omaamme. Ymmärtäminen, että olemme aina periaatteessa yksin suurien tunteiden kanssa, eikä kukaan tule täysin ymmärtämään kokemuksiamme kantaa läpi elämän.
Löydämme tukea online-yhteisöistä, perheestä ja luottamuksesta siihen, ettemme ole yksin yksinäisyytemme kanssa. Yksinäisyys antaa myös tilaa tutkia identiteettiämme ja suhdetta muuhun maailman ihmisiin, luontoon sekä tulevaisuuteen.”
Lue lisää aiheesta RAREn Instagramista @rareonkova!
”Ilman muita on kuitenkin vaikea tuntea olevansa osa tätä maailmaa, yksin ei pärjää kukaan. Yksinäisyydestä puhuminen ja sen kokemuksen jakaminen vähentää kuulumattomuuden tunnetta.”
– Andre
Kirjoittaja on valokuvaaja ja RARElla työharjoittelussa ollut Aura Putkonen.